19.

Duizend Jaar Stapelen

Gepubliceerd op
Maandag 1 mei 2023

Luister via Apple Podcasts
Luister via Spotify

 

Wat als je een moeilijk persoon bent in de omgang, maar wel vooruitstrevend in je ideeën? Wat als je een filosofie hebt waarin natuur, stad en mens in balans zijn, maar niemand naar je luistert? Wat als je plannen voor duizend jaar maakt, maar de tijd je vijand wordt? Dat waren de uitdagingen van Louis Le Roy, beter bekend als De Wilde Tuinman.

In dit verhaal duiken we in de wereld van Le Roy, die in de jaren ‘70 met zijn ideeën onze manier van naar de natuur kijken volledig op zijn kop zette. Het moest allemaal wilder, organischer en minder geordend.

Maar Nederland is een land van regels. Onze drooggemalen polders blinken uit in strakke, langgerekte akkers en in onze voortuintjes winnen de tegels het vaak van het groen. Le Roy en ‘Nederland’ botsten dus geregeld, weet ook architect Rob Hendriks, die met hem samenwerkte.

“Bepaalde dingen zag hij al heel vroeg. In zijn boek Natuur Uitschakelen Natuur Inschakelen staan dingen die helaas vandaag de dag nog steeds super-actueel zijn, en waar we maar weinig van hebben geleerd.”

Kunnen we nu misschien alsnog iets met de ideeën van le Roy? Kunnen we zijn gedachtengoed levend houden voor toekomstige generaties? Nienke de la Rive Box bezocht de plek waar vrijwilligers dagelijks werken aan de bouw van een ecokathedraal, die zij waarschijnlijk nooit zelf zullen voltooien.

Nienke op bezoek bij de Ecokathedraal in Mildam

Credits

Maker & Host: Nienke de la Rive Box
Muziek & Montage: Michiel van Poelgeest
Nagesprek met: Anita Blom
Audio mix: Faboem