22.
Hoezo truttig!?
(De Bloemkoolwijk)
Gepubliceerd op
Maandag 3 juli 2023
Als reactie op de wederopbouw ontstonden in de jaren ’70 en ’80 in Nederland nieuwe wijken, waarin hoge flats plaats maakten voor kleine woonerven, en lange rechte straten voor kleine, kronkelige weggetjes. Een structuur die ook sterk doet denken aan een doorgesneden bloemkool. Deze wijken werden lange tijd weggezet als saai en truttig. Maar is dat terecht?
”De wederopbouwarchitectuur was zielloos”, vertelt architectuurhistoricus Jaap Evert Abrahamse. “Het was niet leefbaar, het was anti-stedelijk, er was niets te doen, het was saai, het was uniform, en er waren allemaal verhalen van flat-neuroses dat er mensen uit het raam sprongen van ellende. Dat is volgens mij niet waar, maar dat werd wel verteld.”
En dus was daar de tegenreactie: het moest allemaal kleinschaliger, dorpser, en menselijker, met als een van de resultaten: de zogeheten bloemkoolwijk.
“Ze wilden de geschiedenis terugbrengen in de stedebouw. En ze wilden af van die grootschalige, industriële, uniforme woningbouw.”
Maar: de wat knusse, soms verborgen wijken is door een aantal architecten steevast weggezet als ‘nieuwe truttigheid’...Is die kritiek terecht of zitten er misschien wijken tussen die het zelfs verdienen om tot erfgoed te worden bestempeld?
Luister naar dit verhaal van Chris Bajema over de bloemkoolwijk ‘De Clusterwoningen’ in Doorwerth (gemeente Renkum) - de verborgen parel die hij ontdekte - en waarin hij pardoes verdwaalde.
Schets uit de Groosman ontwerpbrochure van de Clusterwoningen in Doorwerth
Jaren ‘70 Bruynzeelkeuken in een Clusterwoning.
Credits
Maker: Chris Bajema
Host: Nienke de la Rive Box
Muziek: Michiel van Poelgeest
Nagesprek met: Anita Blom
Audio mix: Faboem